Spørsmål og svar


Hjelp til selvhjelp..

L'EASY har samlet de oftest stilte spørsmålene og svarene (FAQ) i forbindelse med de forskjellige produktkategoriene vi tilbyr. Klikk på produktkategori i menyen nedenfor.
 

OSS ovn

Problem
Årsak og løsning
Ovnen virker ikke
Sjekk sikringsskapet
Det kan ha gått en sikring. Du kan også ta kontakt med L'EASY.
Ovnen bråker
Varmluftsfunksjon aktivert
Ristene i varmluftsovnen kan vibrere – det er helt normalt.
Brød, boller og myke kaker blir flate
For lav temperatur
Bakverket heves og synker deretter sammen.
 
Hev temperaturen.
 
For lite hevemiddel
Det er brukt for lite gjær eller bakepulver.
 
Bruk mer gjær eller bakepulver neste gang.
 
Varm væske
Smøret eller væskeblandingen har vært for varm.
 
Temperaturen skal være 37 °C for fersk gjær og 45-50 °C for tørr gjær.
 
Lang hevetid
Deigen har hevet for lenge. For lang hevetid gir flatt brød.
 
La deigen heve kortere.
Brød, boller og myke kaker blir tørre
For lav temperatur
Bakverket har stått for lenge i ovnen for å bli ferdig.
 
Hev temperaturen.
 
For lite væske eller for mye mel
Mel trekker til seg væske forskjellig. Det kan være forskjell på de forskjellige merkene, og det kan være forskjell på om melet er nytt eller gammelt. Melmengden kan variere fra gang til gang.
 
Ikke tilsett alt melet på én gang. Hold igjen 1/3, og kna deigen godt. Bare tilsett mer mel hvis deigen kan ta det opp.
Bakverk/matrett blir for mørk eller for ujevn ved tilberedning med varmluft
 
Maten er plassert feil
Hvis bakverket/maten er plassert tilfeldig på bakeplaten, fører det til at luften ikke kan sirkulere korrekt i ovnen.
 
Sett boller o.l. i like rekker. Avlange ting, som flûtes, kakestenger og sandkake, skal plasseres med endene mot bakvegg og ovnsdør.
 
Bakeplatene er plassert feil
Når du har to plater i ovnen samtidig, har platene stått på feil hyller. Luften kan ikke sirkulere fritt i ovnen.
 
Se de anbefalte hylleplasseringene i bruksanvisningen til ovnen.
 
Feil temperatur
Ved varmluft skal temperaturen senkes 15–20 % i forhold til tilberedning med over-/undervarme.
 
Senk temperaturen. Ved tilberedning med varmluft skal temperaturen sjelden være over 175 °C.
Ved tilberedning med varmluft blir resultatet generelt mer ujevnt enn ved tilberedning med over-/undervarme. Varmluft er mindre egnet til baking av ting med høyt sukkerinnhold. Derfor blir småkaker penest når de blir bakt med over-/undervarme.
Boller og kaker av gjærdeig blir skjeve når de blir bakt med varmluft
For kort hevetid
Hvis bakverket fremdeles heves når det settes inn i ovnen, vil den sirkulerende luften blåse det skjevt.
 
La deigen heve lengre. Hevetiden skal som regel være litt lengre når du baker med varmluft. Deigen er ferdighevet når du trykker lett på den med en finger, og den "hever" seg opp med det samme.
Bakverket/maten blir for lys
For lav temperatur
Maten er ferdig før den har fått farge.
 
Hev temperaturen.
 
Formen/skålen er plassert feil
En lys metallform eller skål av glass og porselen står på risten.
 
Sett lyse metallformer og skåler av glass og porselen på en bakeplate.
Bakverket/maten er mørk på bunnen og lys på toppen
Plassert for lavt
Maten har fått for lite overvarme.
 
Sett bakeplaten en hylle høyere opp i ovnen.
 
Feilplassering av mørk metallform
Hvis en mørk metallform plasseres på en bakeplate, kan det gi for mye undervarme, og maten blir for mørk i bunnen.
 
Sett en mørk metallform på en rist.
Baketiden er for lang
For lav temperatur
Hvis bakverket får for lite varme, blir baketiden for lang. Det blir uttørking i stedet for baking.
 
Hev temperaturen.
Det dannes mye kondensvann som renner ned av ovnsdøren og ned på golvet ved steking
Bruk av for mye vann
Hvis du bruker den store langpannen og for mye vann med en liten stek, blir det for mye vannoverflate. Vannet fordamper for raskt, og steiken blir tørr.
 
Bruk en mindre panne eller en ildfast form som passer til steken, eller sett steken på risten og sett et fat i stekens størrelse i langpannen under steken til oppsamling av stekesky. Tilsett lite eller ikke noe vann: maks. 2-5 dl. Ikke tilsett mer vann under stekingen.
 
Når du bruker varmluft til steking, er det mye fordamping
Den varme sirkulerende luften gir større damputvikling i ovnen. Når du tilbereder mat med varmluft, blir maten mer uttørket.
 
Retter som avgir mye fuktighet, bør stekes med over-/undervarme.
Ovnsrommet med katalytisk emalje blir ikke rent når renseprogrammet brukes
Den katalytiske emaljen er mettet med fett
Porene i emaljen er tilstoppet med fastbrent fett. Emaljen har mistet sin rengjørende virkning.
Bløtgjør ovnsrommet slik at fettet oppløses. Gjør følgende:
  1. Fjern så mye av de vanskeligste flekkene som mulig. Bruk et redskap av tre
  2. Smør ovnens sider og bakvegg inn med en kraftig oppløsning av håndoppvaskmiddel og varmt vann. Bruk en svamp eller en børste og skrubb godt
  3. La det sitte i ca. 1 time
  4. Start renseprogrammet og la det kjøre 1½ - 2 timer
Når renseprogrammet kjører, kan det forekomme kraftig utvikling av røyk og lukt i forbindelse med avbrenning av fett. Åpne et vindu eller start ventilatoren.
Ovnsdøren, hyllene og ovnsbunnen er svært skitne etter rengjøring med renseprogrammet
Avbrent fett setter seg fast på flater som ikke har katalytisk emalje
Når renseprogrammet kjører, skjer det en avbrenning av fett på alle flatene som er belagt med katalytisk emalje. De eneste steder fettet ikke blir brent av, er på ovnsdøren, hyllene og bunnen. Her brennes fettet i stedet for fast.
 
Rengjør dørglasset, hyllene og bunnen innvendig etter at renseprogrammet er ferdig. Den enkleste måten er å spraye dørglasset, hyllene og bunnen med ovnrensemiddelet K2R. La det sitte på i mange timer, gjerne 1 døgn.Vask deretter dørglasset, hyllene og bunnen med varmt vann. En annen måte kan være å smøre dørglasset, hyllene og bunnen med flytende grønnsåpe med en svamp.Sett ovnen på 100 °C i 10 minutter. La ovnen kjøles ned og vask av.

Kilde: Bl.a. Electrolux Home Products Denmark A/S