Spørsmål og svar


Hjelp til selvhjelp..

L'EASY har samlet de oftest stilte spørsmålene og svarene (FAQ) i forbindelse med de forskjellige produktkategoriene vi tilbyr. Klikk på produktkategori i menyen nedenfor.
 

OSS komfyr

Problem
Årsak og løsning
Komfyren virker ikke
Sjekk følgende før du tilkaller hjelp:
Er det lys i kontrollampen?
Har komfyren strøm?
Har det gått en sikring?
Er HFI-releet slått av?
Komfyren gir elektrisk støt
Sjekk om den er tilkoplet med jordforbindelse
Komfyren varmer ikke på alle kokeplatene
Sjekk sikringsskapet
Det kan ha gått en sikring. Du kan også ta kontakt med L’EASY.
Overflaten på en komfyr med mange plater, blir svært varm
Varmen fra platene trenger ut i overplaten
Overplaten blir opptil 80 °C. Den kan imidlertid bli varmere hvis du bruker kjeler/panner som ikke har plan bunn, eller som ikke passer til kokeplatene.
 
Kjelen/pannen har ikke plan bunn
Hvis kjelen/pannen er skjev og står og vipper på kokesonene, kan den ikke ta all varmen fra kokesonene. Kokingen går langsomt, og kokesonen kan bli overopphetet.
 
Kontroller at kjelen/pannen har plan bunn ved å legge en linjal tvers over bunnen. Hvis bunnen buer utad, er kjelen/pannen uegnet. Bunnen må være plan eller bue maks. 2 mm innad. Bruk kjeler/panner med plan bunn som passer til kokeplaten
Kokesonene på en keramisk glassplate varmer ikke nok
Kjelen/pannen har ikke plan bunn
 
Kontroller bunnen til kjelen/pannen. Se også ovenfor.
 
Kjelen/pannen passer ikke til kokesonen
For å få best og hurtigst utnyttelse av varmen må kjelen/pannen dekke hele sonen, eller være litt større. Hvis kjelen/pannen er for liten, går det for mye varme til spille. Samtidig blir kokesonen vanskeligere å rengjøre hvis det koker over. Overkoket renner ned på den tente kokesonen, og brennes fast. Husk at du kan ha lite i en stor gryte.
 
Bruk bare kjeler/panner som passer til kokesonene
 
Kontroller kokesonens oppvarmingstid ved å gjøre følgende: Hell 1 liter vann i en stålgryte med lokk. Kok opp vannet på høyeste trinn, og mål oppvarmingstiden. Oppvarmingstiden for de enkelte kokesonene er følgende:
Ca. 25 min på 12 cm kokesone
Ca. 13 min på 14 cm kokesone
Ca. 10 min på 18 cm kokesone
Ca. 8 min på 21 cm kokesone
 
Det ble brukt en kjele av aluminium.
Aluminium er et godt materiale til småkoking, men det gir lengere oppkokingstider.
 
Bruk kjele/panne i rustfritt stål når du vil ha rask oppkoking
Biffen blir ikke stekt, den blir nesten kokt.
Aluminium er dårlig til steking
Det ble brukt en aluminiumspanne. En aluminiumspanne er god til pannekaker, men dårlig til biff fordi den gir for lite varme på bunnen.
 
Bruk en panne av støpejern eller rustfritt stål
Kokesonene slås av og på hele tiden, også på høyeste trinn
Overopphetingssikringene slår seg på og av uavhengig av innstillingstrinn
Det er de innebygde overopphetingssikringene som sikrer at den keramiske glassplaten ikke blir overopphetet. Det skjer vanligvis når du bruker kjele/panne med skjev bunn, eller kjele/panne som ikke passer til kokesonene
 
Kokesonene skal slås av og på – også på høyeste trinn. Det er en innebygd sikkerhet. Hvis problemet er omfattende, kan du prøve å kontrollere kjelen/pannen.
Induksjonssonene bråker og klikker
Induksjonsspole og ventilator lager lyder
Induksjonsspolene og ventilatoren lager lyd ved bruk.
På de lave innstillingene vil det høres klikkelyder. Klikkelydene forekommer når varmen slås på og av.
 
Noen kjeler/panner kan forsterke lyden
Noen kjeler/panner kan forsterke lyden.
 
Hvis lyden er svært irriterende, kan en løsning være å skifte kjele/panne.
Den keramiske glassplaten er skjoldet
Fukt eller rester av rengjøringsmiddel
Den keramiske glassplaten har vært fuktig ved oppvarming, og/eller det er rester av rengjøringsmiddel på platen.
 
Når du har rengjort den keramiske glassplaten, må du først tørke den med en fuktig klut for å fjerne rester av rengjøringsmiddel. Deretter tørker du den med en tørr klut. Det er viktig at platen er tørr når du slår den på.
Det er sølvlignende flekker på den keramiske glassplaten som ikke kan fjernes ved rengjøring. Det ser ut som om flekkene er under glasset.
Det er aluminumsflekker fra grytene.
Det kan forekomme både fra aluminiumsgryter og fra stålgrytermed sandwichbunn. De er på oversiden av glassplaten og kan fjernes.
 
Det er vanskelig å fjerne flekkene, men det kan gjøres på følgende måte:
  1. Hell et par dråper rengjøringsmiddel på flekken på glasskeramikkplaten
  2. Bruk litt tørkepapir og gni hardt med en finger over flekken. Du må bruke krefter
  3. Når flekken løsner, ser du at tørkerullen er grå
Gjenta eventuelt behandlingen.
Platene blir lyse og blanke
Platene slites ved bruk
Etter hvert som platene brukes, blir de lysere når kjelen/pannen tas av og på.
 
Platene kan få tilbake den opprinnelige fargen ved at de behandles med kokeplaterens, som finnes i dagligvarebutikken. Før platene behandles med kokeplaterens, må de rengjøres og tørkes grundig.
Platene ruster
Platene er fuktige
Hvis platene ikke varmes opp etter rengjøring, vil fukten fra rengjøringen få platene til å ruste.
 
Varm platene etter rengjøring.
 
Platene dekkes av kokeplatedeksel før de er tørre
Når et kokeplatedeksel blir lagt på platen umiddelbart etter rengjøringen, "fanges" fukten fra rengjøringen. Fukten får platen til å ruste.
 
Legg aldri kokeplatedekselet på før platene er helt tørre.
 
Maten koker ofte over
Hvis platene ofte blir fuktige pga. overkok og dette ikke fjernes med det samme, vil fukten fra overkokingen få platene til å ruste.
 
Unngå overkok ved å koke poteter og grønnsaker med mindre vann.
Kok poteter og grønnsaker med 1-3 dl vann. Vannmengden er avhengig av størrelsen på kokesonen som skal brukes.:
Bruk 1 dl vann hvis du bruker den minste sonen (14 cm i diameter)
Bruk 2 dl vann hvis du bruker den mellomste sonen (18 cm i diameter)
Bruk 3 dl vann hvis du bruker den store sonen (21 cm i diameter)
Hell vann og grønnsaker i gryten. Legg på et tettsittende lokk. Slå kokesonen på høyeste trinn. Hold øye med gryten. Når det damper kraftig ved lokket, skrur du ned på lavest mulig trinn (ofte trinn 3 eller 4, men avhengig av hvor mange trinn kokesonen har). Beregn koketiden fra du skrur ned. Når koketiden er ferdig, løfter du på lokket og sjekker om grønnsakene er møre. Gi dem ev. litt mer tid. Løft ikke lokket under koketiden. Det er viktig at lokket blir på i hele koketiden.
I tillegg til at du unngår overkok, er det også følgende fordel med denne kokemetoden: Det er energi- vann- og tidsbesparende, og man må ikke hele tiden holde øye med om det koker over.
 
Platene er ikke blitt beskyttet mot rust med jevne mellomrom
Platene er laget av støpejern. Som alt annet jern kan platene med tiden ruste hvis de ikke blir beskyttet mot rust med jevne mellomrom.
 
Beskytt platene mot rust på følgende måte:
  1. Sørg for at platene er helt rene og tørre
  2. Smør et tynt lag syrefri olje på platene. Vær nøye med at oljen fordeles overalt på platen og kommer godt ned ved den blanke ringen
  3. Slå på platene på høyeste trinn i 3 min.
Det er umulig å fjerne fastbrent skitt på emaljerte kokeplater
Sukkerholdige ting brenner svært fast i emaljen
Overkoking, spesielt sukker og sukkerholdige retter, kan brenne seg godt fast i emaljen, men det kan fjernes. Emaljebelegget er i prinsippet flytende glass som er lagt over platen. Emaljen er veldig hard og tåler hardhendt behandling
 
Rengjør de emaljerte platene på følgende måte:
  1. Fjern fastbrente matrester med en metallskrape
  2. Rengjør platen med flytende skurekrem og en grov svamp
  3. Skrubb godt
  4. Tørk av med rent vann
  5. Brenn vekk resten av matrestene ved å slå på høyeste trinn
Bare brenn én plate om gangen, for det blir veldig varmt.

Kilde: Bl.a. Electrolux Home Products Denmark A/S